top of page

ISO 9001 Uygulamasının Altı Temel Faydası

Üst yönetimden birisini iyi bir fikrin uygulanmasının maliyeti olduğunu ikna etmeye çalıştınız mı? 100 TL harcamanın 1000 TL tasarruf sağlayacağını gösterebilirseniz, satmanız kolay olacaktır. ISO 9001 gerekliliklerine dayalı bir kalite yönetim sistemi (QMS) uygulamak gibi bir fikir için , karşılaştırma kolay değildir. Yatırım getiriniz için belirli bir tutarı tanımlamak zordur, bunun yerine sistemin uygulanmasının faydalarını anlamanız ve odaklanmanız gerekir. Ardından, şirketiniz için iyileştirme elde edebileceğiniz yeri ve sahip olacakları değeri belirlemeye başlayabilirsiniz.


ISO 9001 kuruluşunuz için neden iyi bir fikir?


ISO 9001'in faydaları abartılmış değildir; büyük ve küçük şirketler maliyet ve verimlilik tasarrufları keşfetmek suretiyle bu standardın kullanılmasından büyük fayda sağladı. Altı temel avantajın ve bunların neden önemli olduklarının açıklayalım;


Güvenilirliğinizin ve imajınızın geliştirilmesi - ISO 9001 uluslararası kabul görmüş bir standart olduğundan, daha önce yayınlanan birçok gerekliliğin yerini alarak, dünya çapında bir kalite yönetim sistemi oluşturmanın temelini oluşturmuştur. Bir şirket bir tedarikçi ararken, genellikle dikkate alınması gereken bir KYS'nin ISO 9001'e dayandırılması şarttır. Birçok ülkede kamu sektörü işleri yapıyorsanız bu özellikle geçerlidir. ISO 9001 sertifikasına ulaşmak güçlü bir pazarlama aracı olabilir.


Müşteri Memnuniyetinin İyileştirilmesi - ISO 9001 gerekliliklerinin temelini oluşturan kalite yönetim ilkelerinden biri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için planlama ve bunlarla mücadele etme çabasıyla müşteri memnuniyetini artırmaktır. Mutlu ve memnun müşteriler, müşteri sadakatini sürdürebilmenin anahtarı olduğundan, müşteri memnuniyetinizi artırarak tekrar ve daha fazla müşteriye sahip olmanızı sağlayacaktır. Ve bu müşteriler ek gelir getirerek karlılığınızı artıracaktır.


Daha iyi proses entegrasyonu - ISO 9001'in proses yaklaşımı ile genel proses etkileşimlerine bakarak verimlilik ve maliyet tasarrufundaki iyileştirmeleri daha kolay bulabileceksiniz. Bu, süreç elden çıkarma sırasında ortaya çıkabilecek verimsizliklerin görünmemesi koşuluyla süreçler sürdürüldüğünde oluşabilecek atıkların ortadan kaldırılmasıyla yapılır. Daha iyi proses akışı aynı zamanda verimliliği daha az hataya doğru yönlendirmek ve yeniden yapılanmalara neden olmak suretiyle maliyet tasarrufunu artıracak şekilde kullanılabilir.


Karar verme konusundaki kanıtlarınızı geliştirin - ISO 9001'in ikinci kalite yönetim ilkesi, kanıt temelli karar verme ihtiyacınızdır. Kararınızı "içgüdüsel duygular" yerine kanıtlara dayalı olarak kullanarak, verimliliği artıracak ve doğru kararı bulmak için daha az deneme yanılma ile maliyet tasarrufunu artıran kaynakları alanlara uygulayarak daha fazla odaklanabilirsiniz. Buna ek olarak, iyileştirmekte olduğunuz süreci izleyerek, verilere dayalı olarak ne kadar iyileşme olduğunu göreceksiniz.


Sürekli iyileştirme kültürü yaratın - ISO 9001'in üçüncü kalite yönetimi ilkesidir. Süreçlerinizi ve organizasyon çıktılarınızı iyileştirmek için bu kültüre sahip olduğunuzdan, etkinlik ve maliyet tasarrufunu bulacaksınız; bunlara sistematik süreçlere uygulayarak sorunun etkisini azaltmak ve iyileşme hızını artırma imkanı bulacaksınız. Bunu sürekli, yıllar geçtikçe geliştirerek şirket, bundan sürekli faydalar sağlayacaktır.


Çalışanlara Katkısı - Birlikte çalıştıkları süreçleri iyileştirmek için sürece katılan çalışanlar mutlu ve daha verimli çalışanlarıdır. Geliştirilmesi gereken alanları en iyi tanımlamak için süreç üzerinde çalışanlardan daha iyi kimse şirket verimliliğini artıramaz. Ve bu gelişmeleri uygulandıklarında test etmek ve ilerletmek için şirketine yardım etmeye çalışanın bağlılığını artıracaktır. Çalışanların üretkenliği daha yüksek ve özellikle süreç kalitesinin kendisine nasıl bağlı olduğunu anladıklarında şirketin iyileştirilmesi ve kurtarılmasına yardımcı olacaktır.


Neden başlangıç ​​noktası olarak ISO 9001?


ISO 9001'in uluslararası niteliği zaten tespit edilmiştir; ISO 9001, endüstriyel gruplar belirli endüstri gereksinimlerini eklemek istediklerinde temel olarak kullanılan ve böylece kendi endüstri standardını oluşturan böylesine temel ve etkili bir standarttır. Bunlar, havacılık endüstrisi için AS9100, tıbbi cihaz endüstrisi için ISO 13485 ve otomotiv endüstrisi için ISO / TS 16949'dur.


ISO 9001, çevre yönetiminde ISO 14001 ve BT hizmet yönetimi için ISO 20000 gibi birçok diğer yönetim standardını uygulamak için iyi bir temel oluşturmaktadır ve bunlar aynı yapı ve organizasyonun çoğunu takip etmektedir. ISO 9001, şirketinizin daha iyi proses kontrolü ve iyileştirme çabaları için iyi şeylerin başlangıcıdır. ISO 9001 kalite yönetim sistemi ile sağlanan kazançları uygulayarak, daha da fazla tasarruf ve iyileştirme yapabilirsiniz.

89 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

CE İşareti

CE İşareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985 yılında oluşturduğu "Yeni Yaklaşım" çerçevesinde...

Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Çoğu zaman KYS olarak anılan Kalite Yönetim Sistemi, politikaların, süreçlerin, belgelendirilmiş prosedürlerin ve kayıtların bir...

Commenti


bottom of page