top of page

Kalite Yönetimi Sözlüğü

Güncelleme tarihi: 22 May 2022

Yetkinlik: Bir mesleğin yeterlilik gereksinimleri, işi yeterince yerine getirmek için gerekli olan gerekli personel becerileridir. Çalışanın yetkisi, bilinen yetenek ve deneyimlerinin işin gereksinimlerini karşılamasıdır. Bir çalışanın yetenek, beceri, deneyim ve eğitiminin, bir işi gerçekleştirmek için gerekli olan ihtiyaçları tam olarak karşılamadığı durumlarda, boşluğu doldurmak ve ilave gerekli beceri ve bilgileri sağlamak için eğitim uygulanabilir.


Uygunluk / Uygunsuzluk / Arıza: Uygunluk, bir proses çıktısının, karşılanması istenilen gerekleri yerine getirme yeteneğidir. Çıktı bir ürün, hizmet, belge, kayıt vb. olabilir ve gereksinimleri şirketin çıktı makalesi için gerekli olduğuna karar vermiş olması gerekir. Uygunluk, çıktı gereksinimleri karşıladığı zaman oluşur ve tersi, uygunsuzluk, çıktı bir veya daha fazla gereksinimi karşılamayı başaramadığı zamandır. Bir kusur uyumsuzlukla eş anlamlıdır, ancak normal olarak ürünlerle ilişkili olarak kullanılır.


Düzeltme: Bir uygunsuzluk meydana geldiğinde, acil sorunu düzeltmek için atılan adımlar vardır. Bir belge yanlışsa, belgede bir güncelleme yapılır. Bir çizim yanlışsa çizim düzeltilir. Bu, acil soruna hitap eder, böylece iş devam edebilir.


Düzeltme Eylemi: Doğada sistemik olan bir uyumsuzluk ortaya çıktığında, acil problemi düzeltmek değil, sorunun temelinin ne olduğunu bulmak ve düzeltmek önemlidir. Bir sorunun kök sebebini düzeltmek için alınan eylemler bir düzeltici eylem olarak adlandırılır. .


Müşteri Memnuniyeti: Müşteri memnuniyeti, müşterilerinizin ürün veya hizmetinizin gereksinimlerini karşıladıklarını algıladıkları miktardır. Bu, bir müşterinin ürününüzün veya hizmet dağıtımınızın sonucunu, ürününüzün veya hizmetinizin belirtilen her şartı yerine getirdiğini hissettiğinizden daha çok yorumladığı yollarla ilgilidir.


Tasarım Doğrulama / Tasarım Doğrulaması: Tasarım doğrulama, tüm gereksinimlerin karşılandığından emin olmak için tasarım çıktılarını (çizim, spesifikasyon, planlar, belgeler vb.) Alma ve bunları tasarım girdileri ile karşılaştırma (tasarım gereksinimleri) hareketidir. Bu çoğunlukla bir kağıt çalışmasıdır. Tasarım geçerliliği, aslında bir ürün veya hizmet oluşturduğunuzda ortaya çıkar ve tasarımın gerçek sonucunun gereksinimleri karşıladığını görürsünüz.


Etkililik: Gerçek sonuçların ve planlanan faaliyetlerin bir karşılaştırması. Etkinlik, faaliyetlerin plana ne kadar iyi uyduğudur. Bu faaliyetler herhangi bir plan için olabilir, ancak genellikle sürecin planına karşı bir proses sonuçunu değerlendirmek için bir ISO 9001 KYS'de kullanılır.


Etkinlik: Elde edilen sonuçların ve sonuçların elde edilmesi için gerekli olan kaynakların karşılaştırılması. Bir süreç etkili olabilir, ancak sonuçların elde edilmesi için çok fazla kaynak gerekiyorsa, süreç verimli olarak değerlendirilmeyebilir.


Altyapı: Binalar, kamu hizmetleri, proses ekipmanları, ulaşım hizmetleri ve BT sistemleri gibi bir iş için gereken fiziksel çevre.


PDCA Döngüsü: Plan-Do-Check-Act (PDCA da denir), Walter Shewhart'ın ortaya çıkardığı ve modern kalite kontrolünün babalarından ikisi olan Edward Deming tarafından popüler hale getirildiği bir döngüdür. Bu kavram, takip edildiğinde ve tekrar edildiğinde uygulanan sürecin tekrar tekrar geliştirilmesine neden olacak bir değişimin uygulanması için bir döngüdür.


Önleyici Eylem: Bir önleyici eylem, bir sorunun kökenini gidermek için düzeltici bir işlem olarak aynı adımları atar. Bununla birlikte, sorun bir uyumsuzluk olarak henüz ortaya çıkmadığında ve halen potansiyel bir sorun olduğunda bunu yapar.


Prosedür / Belgelenmiş Prosedür: Bir etkinliği veya işlemi gerçekleştirmek için belirtilen yol. Bir prosedür, bir prosesin düzgün çalışması için atılması gereken adımların bir listesidir, ancak gerekmedikçe belgelendirilmesine gerek yoktur.


Süreç Yaklaşımı: Sistemin bireysel süreçleri üzerinde çabaları daha tutarlı ve öngörülebilir sonuçlara odaklamak için daha küçük ve birbiriyle ilişkili süreçler olarak genel bir sisteme tasarlamak. Bireysel süreçleri kontrol etmek ve geliştirmek, tüm sistemi kontrol altına almak ve iyileştirmek için daha kolay ve etkili bir yol olabilir.


Kalite Yönetim Sistemi: Genellikle KYS olarak adlandırılan bir Kalite Yönetim Sistemi, bir dizi politika, süreç, belgelenmiş prosedür ve kayıtlarla tanımlanan bir iç kurallar grubudur. Bu sistem, bir şirketin müşterilerine sundukları ürünün veya hizmetin yaratılması ve sunumuna nasıl ulaşacağını belirler.


Kalite El Kitabı: Kalite El Kitabı, kuruluşun kalite yönetim sisteminin kapsamını tanımlayan (ISO 9001 gereklilikleri hariç) bir belgedir; KYS için oluşturulmuş belgelenmiş prosedürleri listeler ya da içerir; süreçlerin QMS etkileşimde bulunur.


Kalite Politikası / Kalite Hedefleri: Kalite Politikası, bir organizasyonun yönetiminin kalite için belirlediği genel hedefleri, niyetleri ve yönergeleri içermektedir. Kalite hedefleri, genel Kalite Politikasını desteklemek üzere tasarlanmış spesifik hedeflerdir ve kuruluştaki ilgili çalışanlar ve departmanlar için belirtilmiştir.


Regrade: Uygunsuzluk ürünleri veya hizmetleri, bunları amaçlananın dışında başka amaçlarla kullanmak üzere alınan bir karar. Bunun iyi bir örneği, bir mağaza "belli bir süre" veya bir arıza içeren ve fiyata indirgenmiş ürünler sunmasıdır.


Yeniden Yapılanma / Onarımı: Uygun olmayan bir ürün veya hizmet üzerinde gerçekleştirilen ve kullanılabilir hale getirilecek işlemler. Tamir edilen bir ürün veya hizmet kullanılabilir duruma gelirken, yeniden yapılanma sonuçta ortaya çıkan ürünün veya hizmetin gereksinimleri tam olarak karşılamasına neden olur, ancak yine de bazı gereksinimleri karşılamada başarısız olur.


Risk: Belirsizlik sonucu veya bir olayın meydana gelme ihtimali. Bir riskle ne yapılacağını değerlendirmek, potansiyel olayın sonuçlarını öngörmek ve gerçekleşmesi durumunda bunun hakkında ne yapacağınıza karar vermeyi gerektirir.


Hurda: Uygun olmayan herhangi bir biçimde uygun olmayan malzemeyi imha etme kararı. Bu, bazı parçaların kurtarılmasını içerebilir.


İzlenebilirlik: Bir parçanın veya hizmetin geçmişini izleyebilme. İhtiyaçlara bağlı olarak, bu, daha büyük bir üründe kullanılan her alt bileşen ve malzeme topluluğunu tanımlayabilme içerebilir.


İş Ortamı: Şirket alt yapısında, uyumlu ürün veya hizmetlerin elde edilmesi için gerekli koşullar. Bu, şirket tarafından belirlenir ve sıcaklık, nem, aydınlatma, hava koruması ve gürültüyü içerebilir.


“ ISO standartlarına uygunluğunuzu belgelendirdiğiniz zaman artık rakiplerinizden bir adım öndesiniz demektir.”


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

CE İşareti

CE İşareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985 yılında oluşturduğu "Yeni Yaklaşım" çerçevesinde...

Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Çoğu zaman KYS olarak anılan Kalite Yönetim Sistemi, politikaların, süreçlerin, belgelendirilmiş prosedürlerin ve kayıtların bir...

Comentários


bottom of page